Időgazdálkodás dolgozó kisgyerekes szülőknek

Ha az otthon töltött évek alatt úgy is érezted, összecsapnak a hullámok a fejed felett, mindez valószínűleg semmi ahhoz a logisztikai rémálomhoz képest, amit a gyereknevelés, a munka és a háztartás együttes menedzselése jelent a későbbiekben. Ha a dolgos hétköznapokat is ép ésszel túl szeretnéd élni, a legfontosabb, hogy tanulj meg tervezni.

A legtöbb család életében egyszer csak elérkezik a pillanat, amikor az eddig otthon lévő szülő – többnyire az anya – is visszatér a munka világába. Ez valószínűleg teljesen felborítja majd az addig megszokott rendet. Különösen igaz ez annak fényében, hogy hazánkban egyelőre sajnos elenyésző a részmunkaidős és az otthonról végezhető pozíciók aránya, ami azt jelenti, hogy mindkét szülő távol van az otthontól utazással együtt legalább napi 9 órát. Az új felállás pedig egészen más hozzáállást, munkabeosztást, szervezési feladatokat igényel.

 1. Osszátok be a feladatokat!
  Amíg az anya egész nap otthon van, valószínűleg rá hárul a háztartási munkák és az élet megszervezésének nagyobb része is. Ez önmagában valahol természetes, ám legkésőbb, amikor visszamész dolgozni, sürgősen változtatnotok kell a korábbi gyakorlaton. Ez nem csupán a mosogatást és a bevásárlást jelenti, hanem azt is, hogy az apa is ugyanúgy elmehet a szülői értekezletre vagy otthon maradhat a beteg gyerekkel. A kiegyensúlyozott családi élet egyik alapvető jellemzője ugyanis, hogy nincsen egyik fél sem aránytalanul túlterhelve. Kutatások már azt is kimutatták, hogy nagy arányban válnak később depresszióssá azok az anyák, akik szupernő módjára próbálják egyszerre a maximumot nyújtani munkaerőként, anyaként és háziasszonyként is.
  Nagy segítségedre lehet mindebben az Otthoni feladat – tábla, melyen feloszthatjátok és átláthatóan vezethetitek, kinek mi a dolga otthon az adott héten.feladatszervező kitöltve k 1
 2. A gyerekre mindig jusson idő!
  Ha teljes állásban dolgozol, valószínű, hogy a gyerekedből jóval kevesebbet fogsz látni, mint korábban. Egy bölcsis vagy ovis ritkán jut délután öt előtt haza, este pedig korán kell lefeküdnie, hiszen reggel ébresztő van. Ha az esti rutint is figyelembe vesszük, alig egy óra jut ilyenkor arra, hogy szabadon együtt játszatok. Ezt az időszakot próbáld meg tartalmasan kihasználni! Ne ilyenkor takaríts, vasalj, és a meleg vacsora sem létszükséglet. Legyél a gyerekkel!
 3. Készülj előre
  Nagyban megkönnyíti a reggeli rutint, ha amit csak lehet, előkészítesz este. Értékes perceket nyerhetsz azzal, ha nem reggel állsz tanácstalanul a szekrény előtt, azon gondolkozva, mit is vegyél fel. Ha viszel magaddal ennivalót a munkahelyedre, az is álljon becsomagolva a hűtőben, szükség esetén pedig a gyerek ovis váltóruhája is legyen bekészítve a hátizsákjába.
 4. Nagyszülők bevonása
  Ha van rá lehetőség, érdemes megkérdezni a nagyszülőket, be tudnak-e vállalni hetente egy délutánt, amikor ők mennek a gyerekekért. Ha ez az alkalom mindig a hétnek ugyanarra a napjára esik, te is könnyebben tudsz tervezni a munkahelyeden, vagy akár egy barátnős kávézást is meg tudsz szervezni munka utánra.
  A Családi Tervező Falinaptárral könnyedén megszervezheted és átláthatod az egész család programját, beoszthatjátok, mikor ki megy a gyerekekért, mikor számíthattok a nagyszülők segítségére!kitoltottlap
 5. Ami nem megy, engedd el!
  Sajnos nem fog menni, hogy a lakás továbbra is olyan tiszta és rendezett maradjon, mint korábban volt, nem fogsz minden estére egészséges főtt vacsorát összedobni, és a gyerekkel is legfeljebb hétvégén fogsz egy jólesőt kézműveskedni. Ez ezzel jár, el kell fogadni. Minden szempontból törekedj a nyugodt, békés családi légkör megőrzésére – nem fog mindig sikerülni, de a szándék már fél siker – és ne marjon a lelkiismeret, ha alkalomadtán virsli vagy mirelit pizza a vacsora.
 6. Szervezzétek meg a hétvégét!
  Az új körülmények között a hétvége lesz az az időszak, amelyet tartalmasan együtt tölthet a család. Ezt a heti két napot igyekezzetek kihasználni! Már hét közben tervezzétek meg, hova mentek kirándulni, múzeumba, vagy azt is, ha épp otthon maradtok és társasoztok vagy megnéztek egy családi filmet (az is jó szórakozás tud lenni!). Egy biztos: ne a takarításról és a sütés-főzésről, hanem a közös élmények gyűjtéséről szóljanak ezek a napok.

Kercsó Dorottya

Indexkép: Startup Stock Photos / Pexels

     
Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Évervező naptár letölthető nyomtatható

Évtervező naptár 2022

Letölthető évtervező naptár 2022 ingyen! Fontosak számodra a tervezhető hetek és hónapok? Kampányokat tervezel? Ebben az évtervező naptárban minden fontos dátumot egy helyen fel tudsz

nőies csajos és tartós füzet

Nőies és tartós füzetek

Ha egy igazán tartós füzetre vágysz,  a műanyag borítóinkat és fém korongjainkat Neked találták ki!  Egy vastag, tartós műanyag elő- és hátlap szett A4-es füzethez,

hó vége hó eleje kép

Hó vége, vagy hó eleje?

“Nagyon tetszik a napló, de én szeretem az új hónapokat új lapon kezdeni”. “Így, hogy folyamatos a naptár, nem tudom hova tegyem a hónap elválasztókat,

.

Búcsúajándékot elfogadsz?

Fontosak számodra a tervezhető hetek és hónapok? Kampányokat tervezel?

Azonnal tiéd lehet az ingyenes nyomtatható 2022-es évtervező naptár, töltsd le most! ⤵

.