Időgazdálkodás dolgozó kisgyerekes szülőknek

Ha az otthon töltött évek alatt úgy is érezted, az időgazdálkodás nem egyszerű feladat, sőt összecsapnak a hullámok a fejed felett, mindez valószínűleg semmi ahhoz a logisztikai rémálomhoz képest, amit a gyereknevelés, a munka és a háztartás együttes menedzselése jelent a későbbiekben. Ha a dolgos hétköznapokat is ép ésszel túl szeretnéd élni, a legfontosabb, hogy tanulj meg tervezni.

A legtöbb család életében egyszer csak elérkezik a pillanat, amikor az eddig otthon lévő szülő – többnyire az anya – is visszatér a munka világába. Ez valószínűleg teljesen felborítja majd az addig megszokott rendet. Különösen igaz ez annak fényében, hogy hazánkban egyelőre sajnos elenyésző a részmunkaidős és az otthonról végezhető pozíciók aránya, ami azt jelenti, hogy mindkét szülő távol van az otthontól utazással együtt legalább napi 9 órát. Az új felállás pedig egészen más hozzáállást, munkabeosztást, szervezési feladatokat igényel.

Osszátok be a feladatokat!

Amíg az anya egész nap otthon van, valószínűleg rá hárulnak a háztartási munkák és az élet megszervezésének nagyobb része is. Ez önmagában valahol természetes, ám legkésőbb, amikor visszamegy dolgozni, sürgősen változtatnotok kell a korábbi gyakorlaton. Ez nem csupán a mosogatást és a bevásárlást jelenti, hanem azt is, hogy az apa is ugyanúgy elmehet a szülői értekezletre vagy otthon maradhat a beteg gyerekkel. A kiegyensúlyozott családi élet egyik alapvető jellemzője ugyanis, hogy nincsen egyik fél sem aránytalanul túlterhelve. Kutatások már azt is kimutatták, hogy nagy arányban válnak később depresszióssá azok az anyák, akik szupernő módjára próbálják egyszerre a maximumot nyújtani munkaerőként, anyaként és háziasszonyként is.

Nagy segítségedre lehet mindebben az Otthoni feladat – tábla, melyen feloszthatjátok és átláthatóan vezethetitek, kinek mi a dolga otthon az adott héten, sőt különböző jutalmazási rendszert is bevezethettek, ami igen motiváló tud lenni a család apraja nagyja számára egyaránt. 🙂

 

A gyerekre mindig jusson idő!

Ha teljes állásban dolgozol, valószínű, hogy a gyerekedből jóval kevesebbet fogsz látni, mint korábban. Egy bölcsis vagy ovis ritkán jut délután öt előtt haza, este pedig korán kell lefeküdnie, hiszen reggel ébresztő van. Ha az esti rutint is figyelembe vesszük, alig egy óra jut ilyenkor arra, hogy szabadon együtt játszatok. Ezt az időszakot próbáld meg tartalmasan kihasználni! Ne ilyenkor takaríts, vasalj, és a meleg vacsora sem létszükséglet. Legyél a gyerekkel! 

Nagyszülők bevonása

Ha van rá lehetőség, érdemes megkérdezni a nagyszülőket, be tudnak-e vállalni hetente egy délutánt, amikor ők mennek a gyerekekért. Ha ez az alkalom mindig a hétnek ugyanarra a napjára esik, te is könnyebben tudsz tervezni a munkahelyeden, vagy akár egy barátnős kávézást is meg tudsz szervezni munka utánra.
A Családi Tervező Falinaptárral könnyedén megszervezheted és átláthatod az egész család programját, beoszthatjátok, mikor ki megy a gyerekekért, mikor számíthattok a nagyszülők segítségére!


Időgazdálkodás szülőknek

Ami nem megy, engedd el!

Sajnos nem fog menni, hogy a lakás továbbra is olyan tiszta és rendezett maradjon, mint korábban volt, nem fogsz minden estére egészséges főtt vacsorát összedobni, és a gyerekkel is legfeljebb hétvégén fogsz egy jólesőt kézműveskedni. Ez ezzel jár, el kell fogadni. Minden szempontból törekedj a nyugodt, békés családi légkör megőrzésére – nem fog mindig sikerülni, de a szándék már fél siker – és ne marjon a lelkiismeret, ha alkalomadtán virsli vagy mirelit pizza a vacsora.

Szervezzétek meg a hétvégét!

Az új körülmények között a hétvége lesz az az időszak, amelyet tartalmasan együtt tölthet a család. Ezt a heti két napot igyekezzetek kihasználni! Már hét közben tervezzétek meg, hova mentek kirándulni, múzeumba, vagy azt is, ha épp otthon maradtok és társasoztok vagy megnéztek egy családi filmet (az is jó szórakozás tud lenni!). Egy biztos: ne a takarításról és a sütés-főzésről, hanem a közös élmények gyűjtéséről szóljanak ezek a napok.

Több kaparós plakátot is találsz webshopunkban, melyek szuper eszközei lehetnek egy tartalmas hétvége megteremtésében. Élményplakátjainkon ugyanis rengeteg olyan közös programötletet gyűjtöttünk össze, melyeket biztosan élvezni fog a család. Igazi családi bakancslista is válhat belőle, évek múlva pedig maga a plakát lesz a kincs, mely az együtt töltött idők emlékét őrzi.

Készülj előre – az időgazdálkodás egyik alapköve

Nagyban megkönnyíti a reggeli rutint, ha amit csak lehet, előkészítesz este. Értékes perceket nyerhetsz azzal, ha nem reggel állsz tanácstalanul a szekrény előtt, azon gondolkozva, mit is vegyél fel. Ha viszel magaddal ennivalót a munkahelyedre, az is álljon becsomagolva a hűtőben, szükség esetén pedig a gyerek ovis váltóruhája is legyen bekészítve a hátizsákjába. 
Ehhez három szuper tervezőt is tudunk ajánlani, melyek biztosan nagy segítséget fognak jelenteni a hétköznapok során. Ide mindent beírhattok és heti beosztásban láthatjátok az előttetek álló hét feladatait, programjait, tennivalóit. Akár egy ellenőrzőnek is használhatod, ha elvégezted az adott feladatot, mehet a pipa, aztán előbb-utobb észre sem veszed és az időgazdálkodás mesterévé válsz. 🙂

Ha tetszett cikkünk és érdekelne még más téma az időgazdálkodáson túl is, esetleg termékek, melyek megkönnyítik a családi élet szervezését, kövess minket Facebook és Instagram oldalainkon, ahol rendszeresen jelentkezünk további hasznos tartalmakkal.

Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Facebook
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Ballagási ajándékötletek

Ballagási ajándékötletek diákoknak

Ha szeretnél valami igazán különlegeset és hasznosat ajándékozni ballagó családtagodnak, ismerősödnek, akkor olvasd el ballagási ajándékötleteinket. Amikor ajándékozásra kerül a sor, legyen szó születésnapról, karácsonyról,

5% kedvezmény
20% kedvezmény
Pörgess újra!
Majdnem…
1000 Ft kupon
Ingyenes szállítás
5% kedvezmény
Zsákbamacska
Pörgess a kedvezményért!

Szerencsésnek érzed magad? Itt az idő, hogy pörgess egy jót és - ha nyersz - azonnal beválthatod nyereményed. Készen állsz?

A játékban való részvétellel elfogadod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

.