Hogyan használd a naptárad? – 9+1 kreatív határidőnapló tipp

Hogy miért jó ha határidőnaplód van? Mit tartalmazzon egy jó napló? Adunk néhány tippet.

Nincs az a naptár, ami a nap 24 órájához még tízet hozzá tudna adni, így mindenre jutna idő – azonban abban, hogy legalább azt ne felejtsd el, ami elvileg belefér, nagyon sokat segít egy jó tervezőnapló. 9+1 kreatív határidőnapló tipp, hogy még élvezetesebb legyen a tervezés.

Azon a szép október végi estén épp a lépcsőház előtt beszélgettünk az egyik anyukatárssal, amikor mindkettőnk telefonjára jelzés érkezett. Az osztályfőnök írt egy emlékeztetőt, hogy másnap ünneplőben kell menniük a gyerekeknek. „Na ne. Én még ki sem mostam a gyerek blúzát az előző ünnepség óta. Te tudtál erről?” – kérdezte a másik anyuka.

Tudtam róla. Hetek óta benne volt a határidőnaplómban.

Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a tervezőnaptár az elfoglalt dolgozó anyák életének megmentője. Minden egy helyen, mégis logikusan tagolva, könnyen átláthatóan. Persze nem volt ez mindig így, sok időt töltöttem a különféle határidőnaplók próbálgatásával, sőt egy időben próbáltam lemondani róla – sikertelenül. Amikor annyi mindent kell fejben tartani, mint amennyit egy anyukának szükséges, lehetetlen, valamiféle rendszer vezetése nélkül épeszűnek maradni a rengeteg fociedzés, ebédbefizetés, ruhavásárlás, főzés, bevásárlás, számlafizetés, leckeírás között. Hogy miért jó ha határidőnaplód van? Mit tartalmazzon egy jó napló? Adunk néhány tippet. 

Kreatív határidőnapló ötletek

1. Gondolkodj előre!

Minden hónap elején legyen egy tervezőlista, hogy mit kell elintézned a következő négy hétben. Nem árt, ha hó elején átgondolod, mit kell a közeljövőben megtenni, evidenciában tartani. Télikabátot vásárolni, Géza bácsi születésnapját el nem felejteni, új receptet kipróbálni – amit épp akkor fontosnak érzel.

2020-as határidőnapló
2020 februári áttekintő

2. Vezesd kiadásaidat!

A spórolás, hatékony pénzbeosztás alapja, hogy pontosan nyomon kövesd a kiadásaidat. A jó naplóban minden hónap elején egy külön oldal van szentelve a várható kiadásoknak. Mennyi lesz a rezsi, mennyit fognak elvinni a különórák, az ünnepek, a váratlan kiadások. Ezeket kitöltheted előre, de ha úgy jobban tetszik, utólag is, hogy lásd, mire ment el a pénz már megint.

Pénzügyi tervező oldalak
Pénzügyi tervező lap – Anya csomag

3. Helyet a tennivalóknak!

Az anyukák időbeosztását egyszerűen képtelenség vezetni pirinyó rubrikákban. Egy jó naplóban minden nap egy teljes oszlopot kap, így tényleg minden belefér. Ha pedig már van hely rá, töltsd ki előre! Akár a heti rendszerességgel előforduló programokat is minden alkalommal, így remélhetőleg nem fog otthon maradni az úszócucc, és az sem fog kimenni a fejedből, ha szerdánként 6-ig vagyunk a munkahelyen, így meg kell oldanunk a gyerekvigyázást.

Naptár iskolai szünetekkel
2020-as határidőnapló

4. Munka és otthon egyben!

Ha a munkahelyeden több feladatod van párhuzamosan, ezek feljegyzése is a naplóba kerülhet. Tartsd mindig magad mellett az asztalodon, így nem kerüli el a tekintetedet, és semmi nem fog kimenni a fejedből és egész biztosan nem fog ütközni a hétfői meeting a szülői értekezlettel – vagy ha mégis, idejében észreveszed és tudsz szervezni B tervet. Hatékonyabb és egyszerűbb megoldás, mint cetlikkel teleragasztani a monitorodat.

5. A határidőnapló csodái: többet semmit nem kell fejben tartanod!

A fontos adatok tuti hogy akkor kellenek, mikor épp nincsenek kéznél – a személyi igazolvány adatai, a TAJ számok, a komplett telefonkönyv vagy a gyerekek aktuális cipő és ruhaméretei. Jól jön ha fel van írva minden, ha nem emlékszel, kinek milyen ütős karácsonyi ajándékot találtál még júliusban, vagy mikor hebegsz-habogsz az orvosnál mert képtelen vagy fejből felidézni, mikor jött meg utoljára. A jó határidőnaplóban ezeket nem kell lapozgatva keresgélned, hiszen minden ilyen jellegű infónak megvan a maga helye.

Határidőnapló anyáknak
Családi adatlapok – Anya csomag

6. Tervezd meg a menüt!

Célszerű megoldás, ha egy hétre előre eldöntöd és felírod, mi legyen a vacsora. Próbálj meg olyan fogásokat betervezni, amelyek elkészítésére lesz időd, és a bevásárlólistáról se feledkezz meg! Egy jó határidőnapló ezekre is biztosít helyet.

Naptár anyáknak
Menütervező lap – Anya csomag

7. Kreatív határidőnapló, mint emlékkkönyv

Vannak, akik nem csak előre, hanem utólag is írnak a határidőnaplóba, ami így valódi emlékőrző naplóvá lép elő. Nyaralási élmények egy mondatban, diétás napló, vagy a gyerek legaranyosabb aranyköpései kerülhetnek bele. Vagy bármi más, ami aznap fontos volt. Idővel jó lesz újra elővenni, és elmerengeni az apró élményeken, melyek másképp talán a feledés homályába vesznének.

8. Dekorálj!

Ki mondta hogy a határidőnapló csak unalmas betű és időponthalmaz lehet? Színes tollak, egy kis kreativitás, néhány trendi elválasztó a hónapok közé és máris az életed színes füzetévé válik a határidőnaplód! A matricacsomaggal kapható darabokból pedig valóban egyedi és nagyon szép naplót varázsolhatsz magadnak! Külön piktogram tartozik a szülinapokhoz, az iskolai ünnepségekhez, teendőkhöz, ahhoz sem kell rajzolgatnod, ha a csemetéd új mondókát tanult, vagy ha épp jön a foga – a motivációs matricák pedig feldobják a napodat. Próbáld ki. Komolyan.

Kidekorált naptár
Akvarell matricák

9. Bővíts!

Az igazán jó határidőnaplóknál nem kötnek gúzsba holmi spirálok, vagy ragasztások, kötések. Vedd hozzá a naptáron kívül amit csak szeretnél benne tudni. Kiegészítő jegyzetlapok, ha sokat szoktál írni az értekezleten, kismama lapok ha épp babát vársz. És a gyerekekről se feledkezzünk meg, hordhatsz magaddal ötletes játékokat, gondolkodtató feladatokat is, melyek átsegítenek az anyaság kihívásain – vagy a hosszú várakozási időkön a gyerekorvosnál.

Határidőnapló kisbabás anyáknak
Fogzás lap – Kisbabás kiegészítő csomag

+1: Én-idő:

Lazíts! Néha engedd lazábbra a gyeplőt, tölts egy pohárka bort, és élvezd ki, hogy a naplód vezetése olyan tevékenység, mely csak a tiéd. Személyes kedvencünk a felnőtt színező: segített már túlélni az ücsörgést véget nem érő meetingen, pályaudvaron ki tudja miért fél órája nem induló vonaton és elképzelhetetlenül unalmas szülői értekezleten egyaránt. Legyőzhetetlen anyukák este, fektetés után, meditációs zene hallgatása közben is elővehetik (a többiek úgyis bealudtak a gyerekekkel).

Szabadidőnkben pedig gyönyörködjünk benne! Hiszen olyan szép egy ízlésesen kidekorált kreatív határidőnapló 🙂

Kreatív határidőnapló
Lapraforgó

Ha szeretnél te is egy saját tervezésű, egyedi határidőnaplót, akkor próbáld ki a Családinaptár.hu új alkalmazását, a Naplótervezőt! Összerakhatod a saját naplódat, mely úgy néz ki, ahogyan te szeretnéd! A fenti lapok pedig mind az Anya-csomag részei, amivel igazi anyukanaplóvá változtathatod határidőnaplódat! Próbáld csak ki 🙂

Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Facebook
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Ballagási ajándékötletek

Ballagási ajándékötletek diákoknak

Ha szeretnél valami igazán különlegeset és hasznosat ajándékozni ballagó családtagodnak, ismerősödnek, akkor olvasd el ballagási ajándékötleteinket. Amikor ajándékozásra kerül a sor, legyen szó születésnapról, karácsonyról,

5% kedvezmény
20% kedvezmény
Pörgess újra!
Majdnem…
1000 Ft kupon
Ingyenes szállítás
5% kedvezmény
Zsákbamacska
Pörgess a kedvezményért!

Szerencsésnek érzed magad? Itt az idő, hogy pörgess egy jót és - ha nyersz - azonnal beválthatod nyereményed. Készen állsz?

A játékban való részvétellel elfogadod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

.