Az otthonteremtés titka a jó szervezés – 6 tipp, ami segíthet

Az otthonteremtés tanulható. Ha nem szeretnéd, hogy összecsapjanak a hullámok a fejed felett, szerezz be egy kimondottan anyáknak készült határidőnaplót, és fogd össze a teendőidet egy helyen, átláthatóan!

Az otthonteremtés nem egyenlő a takarítással, főzéssel, bevásárlással. Ahhoz, hogy olyan otthont hozzunk létre, ahol az egész család jól érzi magát, gyakorlat kell, és jó szervezés.

Van, aki csak pár évre marad ki a munkaerőpiacról, amíg kicsik a gyerekei, és van, aki évtizedekre rendezkedik be, és fő célja a békés, meghitt otthonteremtés. Aki úgy dönt, inkább lemond a fizetett munkáról, hogy biztos, meleg hátországot biztosíthasson a családjának, legyen nagyon büszke magára! Az otthonteremtés művészete ugyanis nem egyszerű.

otthonteremtés
Kép: Jennifer Murray

Egy otthon, ahol mindig rend van, tele a hűtő, ahol meleg a vacsora, és a sütőből almás pite illata száll, ahol van idő a közös játékra és a tartalmas beszélgetésekre… Álom lenne? Talán nem annyira. Az otthonteremtés az a terület, ahol lehetetlen elérni a tökéletességet, hiszen mindig van hova fejlődni, azonban minden apró lépés közelebb vihet a vágyott célhoz: a nyugodt, kiegyensúlyozott családi élethez.

Mindennek a titka a jó szervezés. Aki még nem próbálta, nem tudja, mennyi munka van abban, hogy minden gomb fel legyen varrva, hogy soha ne fogyjon ki a tusfürdő és a wc-papír, vagy hogy mennyi kutatómunka előzi meg a lakás hangulatához leginkább illő függönyök és díszpárnák kiválasztását. Hogy a kiegyensúlyozott, változatos és ízletes ebédek elkészítéséről ne is beszéljünk.

Az otthonteremtés tanulható. Ha nem szeretnéd, hogy összecsapjanak a hullámok a fejed felett, szerezz be egy kimondottan anyáknak készült határidőnaplót, és fogd össze a teendőidet egy helyen, átláthatóan!

1.   Gondolkodj előre!

Dolgozd ki a napi, a heti és a havi rutinodat! A napirend legyen nagyjából ugyanaz a hét minden napján. Legyen ideje a vásárlásnak, a takarításnak, az étkezésnek. Ha a hétre és a hónapra is előre gondolkodsz és lejegyzed a tennivalókat, semmilyen program nem fog készületlenül érni, nincs felejtés, kapkodás.

határidőnapló
Havi tervezőlap

2. Légy rutinos!

Alakíts ki reggeli és esti rutint! Ha teheted, célszerű még a gyerekek előtt felkelned, így csendben, egy jó kávé mellett indulhat a nap, átgondolhatod az aznap rád váró feladatokat. Este altatás utánra is tervezz be néhány gyerekmentes percet, hiszen az otthon alapja két ember. Ilyenkor megbeszélheted Apával a napi eseményeket, a fontos ügyeket. Fontos, hogy töltsetek együtt időt és persze hogy egyikőtök se maradjon egyedül a terheivel.

3. Célirányosan haladj!

Ha a külvárosban vagy egy kisebb településen laksz, jelölj ki egy napot a héten, amikor az összes olyan teendőt elintézed, amihez be kell menned a közeli nagyobb városba. Rengeteg időt spórolhatsz, ha egy füst alatt elintézed a postát, a nagybevásárlást, az esetleges hivatalos ügyeket, és nem kell naponta autóba szállnod az ilyesmiért.

matricák
Mindennapok – matricák

4.   Alkoss!

Kreatív anyuka vagy? Jelölj ki egy napot az alkotásra. Ez legyen az ideje a varrásnak, a fényképek rendszerezésének, és egyáltalán, az otthon csinosításának. Az én-idő fontosságát nem győzik eléggé hangsúlyozni a pszichológusok, élj te is vele. Egy kis kézműveskedés, díszítés segít lecsendesíteni a gondolatokat, és utána frissebbnek fogod érezni magadat is, nem csak a környezetedet.

5.   Családi idő

A legfontosabb: minden nap jusson idő a családra! Ez az, ami nem maradhat el. Arra is tervet készíthetsz, hogy mikor mit fogsz csinálni a gyerekekkel: lehet ideje a közös sütésnek, a kézműveskedésnek, a társasozásnak. Ebben azonban mindenképpen legyél rugalmas, ne erőltessünk a gyerekre olyat, amihez nincs kedve. A cél, hogy mindenki jól érezze magát, minőségi időt töltsetek együtt. Az ilyenkor bevethető jó ötleteket egy helyre gyűjtsd össze, így könnyebb lesz választani, döntsön együtt a családi kupaktanács, hogy mi legyen a program!

6.   Jegyzetelj!

A terveinket ne felejtsük el leírni! Az ötleteléssel, tervekkel többnyire senkinek nincs gondja, azonban rendszerben látni és észben tartani mindent csak akkor tudsz, ha le is jegyzed a dolgokat. Teendőket, ötleteket, reményeket, vágyakat egyaránt. A kifejezetten anyák számára készített határidőnaplóban elég hely jut arra, hogy mindent beleírhass, így semmi sem fog a feledés homályába veszni.

határidőnapló anyáknak
Anyanaptár

Alapvetően nem boszorkányság a jól szervezettség. Mindössze egy kis előrelátás szükséges hozzá, és egy kis segítség, egy mankó, ami segít átlátni mindent. Találd meg a számodra megfelelőt!  Próbáld ki a Családinaptár.hu újdonságát, a Naplótervezőt, mely nagy segítség lehet az otthon szervezésében. Utána már csak jól kell használnod a saját idődet.

Tartsd meg a rendet, s a rend megtart téged!

Indexkép: Снежана

     
Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Évervező naptár letölthető nyomtatható

Évtervező naptár 2022

Letölthető évtervező naptár 2022 ingyen! Fontosak számodra a tervezhető hetek és hónapok? Kampányokat tervezel? Ebben az évtervező naptárban minden fontos dátumot egy helyen fel tudsz

nőies csajos és tartós füzet

Nőies és tartós füzetek

Ha egy igazán tartós füzetre vágysz,  a műanyag borítóinkat és fém korongjainkat Neked találták ki!  Egy vastag, tartós műanyag elő- és hátlap szett A4-es füzethez,

hó vége hó eleje kép

Hó vége, vagy hó eleje?

“Nagyon tetszik a napló, de én szeretem az új hónapokat új lapon kezdeni”. “Így, hogy folyamatos a naptár, nem tudom hova tegyem a hónap elválasztókat,

.

Búcsúajándékot elfogadsz?

Fontosak számodra a tervezhető hetek és hónapok? Kampányokat tervezel?

Azonnal tiéd lehet az ingyenes nyomtatható 2022-es évtervező naptár, töltsd le most! ⤵

.