Az otthonteremtés titka a jó szervezés – 6 tipp, ami segíthet

Az otthonteremtés tanulható. Ha nem szeretnéd, hogy összecsapjanak a hullámok a fejed felett, szerezz be egy kimondottan anyáknak készült határidőnaplót, és fogd össze a teendőidet egy helyen, átláthatóan!

Az otthonteremtés nem egyenlő a takarítással, főzéssel, bevásárlással. Ahhoz, hogy olyan otthont hozzunk létre, ahol az egész család jól érzi magát, gyakorlat kell, és jó szervezés.

Van, aki csak pár évre marad ki a munkaerőpiacról, amíg kicsik a gyerekei, és van, aki évtizedekre rendezkedik be, és fő célja a békés, meghitt otthonteremtés. Aki úgy dönt, inkább lemond a fizetett munkáról, hogy biztos, meleg hátországot biztosíthasson a családjának, legyen nagyon büszke magára! Az otthonteremtés művészete ugyanis nem egyszerű.

otthonteremtés
Kép: Jennifer Murray

Egy otthon, ahol mindig rend van, tele a hűtő, ahol meleg a vacsora, és a sütőből almás pite illata száll, ahol van idő a közös játékra és a tartalmas beszélgetésekre… Álom lenne? Talán nem annyira. Az otthonteremtés az a terület, ahol lehetetlen elérni a tökéletességet, hiszen mindig van hova fejlődni, azonban minden apró lépés közelebb vihet a vágyott célhoz: a nyugodt, kiegyensúlyozott családi élethez.

Mindennek a titka a jó szervezés. Aki még nem próbálta, nem tudja, mennyi munka van abban, hogy minden gomb fel legyen varrva, hogy soha ne fogyjon ki a tusfürdő és a wc-papír, vagy hogy mennyi kutatómunka előzi meg a lakás hangulatához leginkább illő függönyök és díszpárnák kiválasztását. Hogy a kiegyensúlyozott, változatos és ízletes ebédek elkészítéséről ne is beszéljünk.

Az otthonteremtés tanulható. Ha nem szeretnéd, hogy összecsapjanak a hullámok a fejed felett, szerezz be egy kimondottan anyáknak készült határidőnaplót, és fogd össze a teendőidet egy helyen, átláthatóan!

1.   Gondolkodj előre!

Dolgozd ki a napi, a heti és a havi rutinodat! A napirend legyen nagyjából ugyanaz a hét minden napján. Legyen ideje a vásárlásnak, a takarításnak, az étkezésnek. Ha a hétre és a hónapra is előre gondolkodsz és lejegyzed a tennivalókat, semmilyen program nem fog készületlenül érni, nincs felejtés, kapkodás.

határidőnapló
Havi tervezőlap

2. Légy rutinos!

Alakíts ki reggeli és esti rutint! Ha teheted, célszerű még a gyerekek előtt felkelned, így csendben, egy jó kávé mellett indulhat a nap, átgondolhatod az aznap rád váró feladatokat. Este altatás utánra is tervezz be néhány gyerekmentes percet, hiszen az otthon alapja két ember. Ilyenkor megbeszélheted Apával a napi eseményeket, a fontos ügyeket. Fontos, hogy töltsetek együtt időt és persze hogy egyikőtök se maradjon egyedül a terheivel.

3. Célirányosan haladj!

Ha a külvárosban vagy egy kisebb településen laksz, jelölj ki egy napot a héten, amikor az összes olyan teendőt elintézed, amihez be kell menned a közeli nagyobb városba. Rengeteg időt spórolhatsz, ha egy füst alatt elintézed a postát, a nagybevásárlást, az esetleges hivatalos ügyeket, és nem kell naponta autóba szállnod az ilyesmiért.

matricák
Mindennapok – matricák

4.   Alkoss!

Kreatív anyuka vagy? Jelölj ki egy napot az alkotásra. Ez legyen az ideje a varrásnak, a fényképek rendszerezésének, és egyáltalán, az otthon csinosításának. Az én-idő fontosságát nem győzik eléggé hangsúlyozni a pszichológusok, élj te is vele. Egy kis kézműveskedés, díszítés segít lecsendesíteni a gondolatokat, és utána frissebbnek fogod érezni magadat is, nem csak a környezetedet.

5.   Családi idő

A legfontosabb: minden nap jusson idő a családra! Ez az, ami nem maradhat el. Arra is tervet készíthetsz, hogy mikor mit fogsz csinálni a gyerekekkel: lehet ideje a közös sütésnek, a kézműveskedésnek, a társasozásnak. Ebben azonban mindenképpen legyél rugalmas, ne erőltessünk a gyerekre olyat, amihez nincs kedve. A cél, hogy mindenki jól érezze magát, minőségi időt töltsetek együtt. Az ilyenkor bevethető jó ötleteket egy helyre gyűjtsd össze, így könnyebb lesz választani, döntsön együtt a családi kupaktanács, hogy mi legyen a program!

6.   Jegyzetelj!

A terveinket ne felejtsük el leírni! Az ötleteléssel, tervekkel többnyire senkinek nincs gondja, azonban rendszerben látni és észben tartani mindent csak akkor tudsz, ha le is jegyzed a dolgokat. Teendőket, ötleteket, reményeket, vágyakat egyaránt. A kifejezetten anyák számára készített határidőnaplóban elég hely jut arra, hogy mindent beleírhass, így semmi sem fog a feledés homályába veszni.

határidőnapló anyáknak
Anyanaptár

Alapvetően nem boszorkányság a jól szervezettség. Mindössze egy kis előrelátás szükséges hozzá, és egy kis segítség, egy mankó, ami segít átlátni mindent. Találd meg a számodra megfelelőt!  Próbáld ki a Családinaptár.hu újdonságát, a Naplótervezőt, mely nagy segítség lehet az otthon szervezésében. Utána már csak jól kell használnod a saját idődet.

Tartsd meg a rendet, s a rend megtart téged!

Indexkép: Снежана

Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Facebook
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Ballagási ajándékötletek

Ballagási ajándékötletek diákoknak

Ha szeretnél valami igazán különlegeset és hasznosat ajándékozni ballagó családtagodnak, ismerősödnek, akkor olvasd el ballagási ajándékötleteinket. Amikor ajándékozásra kerül a sor, legyen szó születésnapról, karácsonyról,

5% kedvezmény
20% kedvezmény
Pörgess újra!
Majdnem…
1000 Ft kupon
Ingyenes szállítás
5% kedvezmény
Zsákbamacska
Pörgess a kedvezményért!

Szerencsésnek érzed magad? Itt az idő, hogy pörgess egy jót és - ha nyersz - azonnal beválthatod nyereményed. Készen állsz?

A játékban való részvétellel elfogadod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

.