Egyszerűbb életmód – bonyolult lenne?

Életünk bármely területén is kezdjük az egyszerűsítést, hamar látni fogjuk, hogy az új rutinok beépüléséhez idő kell. Nagyszüleinknek és az ő elődeiknek bevált receptjük volt, és ezek közül néhány könnyen átalakítható oly módon, hogy illeszkedjék a kor szelleméhez. Mindenki ott kezdje, ahol úgy érzi, a legkönnyebb lesz az átállás, olyan apró dolgokkal, melyet nem érzünk kényszernek – ám minden ilyen lépést alaposan tervezzünk meg.

Rohanó világunkban, amikor minden felgyorsult, színes, hangos és sokszor zavaros, egyre többen kezdenek vágyni az egyszerűbb életmódra. Könnyebb, nyugodtabb, békésebb hétköznapok, idilli hétvégék. Családi programok, melyek a rohanással, kapkodással nem rombolják, helyette inkább még szorosabbra fonják a családi szálakat. Otthon, mely letisztult, átlátható és a nyugalom szigete lehet. Kecsegtető lehetőségek – de vajon hogyan érhető el?

Egyszerűbb életmód, de hogyan?

Bonyolult, new age-es szemléletnek tűnik, holott semmiféle boszorkányság nincs a dologban.  Hol is kezdjük az egyszerűsítést? A tárgyak szintjén, és dobjunk ki minden kacatot? Az időbeosztásunkat alakítsuk át úgy, hogy ne fulladjon rohanásba minden egyes nap hétköznap és hétvégén? Vagy legyen meg minden napnak a kialakult rutinja úgy, hogy minél kevesebb döntési helyzetbe kényszerüljünk? Életünk bármely területén is kezdjük az egyszerűsítést, hamar látni fogjuk, hogy az új rutinok beépüléséhez idő kell. Nagyszüleinknek és az ő elődeiknek bevált receptjük volt, és ezek közül néhány könnyen átalakítható oly módon, hogy illeszkedjék a kor szelleméhez. Mindenki ott kezdje, ahol úgy érzi, a legkönnyebb lesz az átállás, olyan apró dolgokkal, melyet nem érzünk kényszernek – ám minden ilyen lépést alaposan tervezzünk meg.

Egyszerűsítés a tárgyak területén

Napjainkban minden körülöttünk azt kommunikálja, hogy vásároljunk, halmozzuk el magunkat újabb és újabb tárgyakkal. Ezzel az eszmével szembe kell mennünk ha egyszerűsíteni szeretnénk.

pexels photo 374677
Kép:Burst

A kevesebb, több

Mese nincs, pakolni kell. Minden legyen a helyén, ami pedig nem kell, dobjuk ki! Talán ez a legnehezebb feladat, hiszen ha könnyű lenne már régen így csinálnánk. Minden tárgyat gondoljunk végig, vajon használtuk-e az elmúlt 5 évben, és ha nem, szabaduljunk meg tőle. Sokan meglepődnének ha tudnák, hány zsáknyi felesleges lomot, voltaképpen hulladékot tárolnak otthonukban. Lomtalanításkor tegyük ki a már nem kellő holmikat, vagy ha már végképp elborít minket a sok dolog, szervezzünk garázsvásárt. Ami nekünk lom, és csak a helyet foglalja, mást még boldoggá tehet.

Csak semmi felesleges

Óvjuk meg a családtagjainkat is a felesleges kacatok gyűjtésétől! A legtöbb használhatatlan bóvlit ajándékba szoktuk kapni születésnapra, karácsonyra, és mi is akkor veszünk ilyet a rokonoknak, ha szorít az idő, és nem jut eszünkbe jobb. Ezt elkerülendő akár egész évben lehet nyitott szemmel járni, és felírni egy erre kijelölt papírra – egy jó naplóban erre találunk lehetőséget -, ha jó ötlettel találkozunk. Akár meg is vehetjük ha látunk valami olyat, aminek az illető biztos, hogy örülni fog. Ezzel őt is megkíméljük – és természetesen magunkat is a decemberi kapkodástól, üzletekben tolongástól. 

egyszerűbb életmód felé
Karácsonyi jegyzetek – Anya csomag

De jó játék!

Nem kell annyi játék a gyereknek! A tárgyi játékok (kiváltképp a színesen vibráló, zajos, villogó, mozgó játéktárgyak) általában csak rövid ideig varázsolják el újsütetű tulajdonosukat. Az efféle holmik hamar túlterhelik a gyerekek idegrendszerét, ráadásul a játék “poénját” hamar kitanulják a kicsik. Így aztán a mindenütt villogó maci egy idő múltán már csak a sarokban hajtogatja bánatosan hogy “Játsszunk!” Az ilyen tárgyak helyett próbáljunk élményeket adni gyermekünknek. Ugyan az oviban-suliban senki nem fogja irigyelni tőle a barchoba-partit, a közös színező-versenyt, vagy a papírból készített játékokat, de felnőve sokkal többet profitálnak belőle, ha gyakran töltik egyszerűbb játékokkal az időt. Ehhez tartsunk magunknál némi segítséget, játéklistát, ötleteket, színezőt!

Mindent a helyére

Minden ott legyen ahová tartozik! Nem kell nagy lakás ahhoz, hogy mindent a helyén kezeljünk. Legyen egy sarok a gyereknek, egy dolgozó-irodás részleg a felnőttek holmijának, papíroknak. A gyógyszerek, vitaminok egy dobozban, a fél pár zoknik egy külön kosárban a szekrényben – előbb utóbb csak megkerül a párjuk. Egy jól szerkesztett határidőnapló kiváltja a cédulákat, nem kell keresgélni, mit hova írtunk fel. Nüansznak tűnhet, de rengeteg időt és energiát veszítünk azzal, ha az egész lakást körbe kell futnunk egy tiszta törölközőért, egy A4es papírért vagy egy szögért és kalapácsért. 

Egyszerűsítés az idő területén

Talán ezzel vagyunk a legnagyobb bajban. Ha a tárgyakat talán nem is halmozzuk annyira, megélni mindent akarunk, és most. Pedig a tartalmas élményekhez az szükséges, hogy képesek legyünk priorizálni, és a programhajszolás, mindennapi gépszíj mellett a csendes pihenésre is jusson idő. Ez is egyik alapköve az egyszerűbb életmód kialakításának.

Oszd be az időd

Ha munkánk és mindennapjaink engedik, készítsünk időbeosztást magunknak, így sokkal átláthatóbbá válik a nap. Napunk egy-egy állomása között érdemes hagyni egy párperces pihenőt, egy “felfutóidőt”, míg a korábbi feladatunk lezárul bennünk és fejben áthangolódunk a következőre. Sokkal hatékonyabbak leszünk, mint ha több dolgot próbálnánk ötletszerűen egy időben véghezvinni.

Csoportosítsd teendőidet

Sajnos hacsak nem álltunk remetének családostól, nem vonhatjuk ki magunkat egészen a világ forgatagából és zajából. Megtehetjük azonban, hogy teendőinket jól szervezzük, útvonalunkat úgy irányítjuk, hogy egy füst alatt több dolgot is el tudjunk intézni. Ha előre betervezzük az “intézkedős” napot, egy megfelelő helyen, akkor egy menetben letudhatjuk a postát, a hivatali ügyeket és a vásárlást is. Sokkal több időt takarítunk meg, mint ha mindent akkor intézünk kapkodva rohanva (zárás előtt öt perccel) mikor már nagyon ég miatta a lábunk alatt a talaj.

hivatalos
Intézkedős matricák

Programok

Ha hallottál, olvastál valami érdekes programról, tervezd be rögtön! Ha elég fontosnak tartottad, hogy felírd, nagy valószínűséggel véghez is fogod vinni. Ha pedig már ott van a határidőnaplóban, és jön egy újabb program lehetősége, biztos, hogy nem fogod egymásra szervezni őket. Nagy mennyiségben ugyanis az élményeket sem érdemes halmozni, mivel így pihentetőből fárasztóvá válnak.

Pihenés

Ha csendes napot terveztetek, bármi különösebb rohangálás nélkül, az is lehet program. Mindenki lecseng egy kicsit, lustálkodhat, ágyban maradhat. A dolog kulcsa, hogy ne az aznapra tervezett feladatok előtt tegyetek így, hiszen az nem más mint a teendők halogatása. Előre eldöntött tény legyen, melyik nap lesz a csendesnap. Így nyugodt szívvel mondhatod, hogy az adott napra már van programotok. Mert tényleg van. A feltöltődés.

Egyszerűsítés a választási lehetőségek területén

Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvében olvasható, hogy a kevesebb választási lehetőség egyben kevesebb frusztrációra is teremt lehetőséget – csakhogy ezt is meg kell szervezni.

Tervezett menü

Kezdjük a menütervezésnél! Rengeteg energiát spórolhatunk azzal, ha minden napnak megvan a maga ételtípusa. A hétfő lehet a leveses nap, a szerda a zöldséges, a péntek a főzelék, és így tovább. Legyen kéznél egy összeírt listánk arról, mik a család kedvenc ételei – a főzés legnehezebb, leginkább időigényesebb része ugyanis sokszor az, míg kitaláljuk, hogy voltaképpen mit is készítsünk. Ha van egy ötlettár amiből dolgozhatunk, sokkal könnyebb lesz a dolgunk. A heti menüt előre írjuk össze, így nem csapnak össze a hullámok a fejünk felett. Ráadásul máris közelebb kerültünk a kitűzött egészségesebb életmódhoz is.

anyavagyokcsomag12
Menütervező lap –Anya csomag

Átgondolt ruhatár

Ruhából sincs szükségünk olyan sokra. Évszakváltáskor a szekrény előtt állva pontosan tervezzük meg, hogy milyen ruhadarabból mennyi kell majd. Próbáljuk meg a „kevesebb több” elvét követni, és az olcsó fast fashion darabok helyett tartósabb, minőségi, hazai termékeket vásárolni! Különösen igaz ez a felnőttek ruháira, hiszen nekik nem kell minden évben új.

Változtatás okosan

A már kialakult, bevált dolgokhoz igyekezzünk ragaszkodni. Ez természetesen nem jelenti, hogy soha semmi újat ne próbáljunk ki, de egyszerre csak egy dolgon változtassunk, tapasztalatainkat pedig írjuk fel. Így vissza fogunk tudni emlékezni, hogy valóban jobb volt-e a másik útvonal munkába menet, tényleg szebb és finomabb volt-e az áru az új zöldségesnél, vagy sobban sikerült-e a gyermekünk estéje, ha hagytuk hogy megcserélje a leckeírást a pihenéssel.

Egyszerűbb döntések

Ne traktáljuk magunkat sokféle dologgal. Napjainkat még egy olyan apróság is leegyszerűsítheti, ha nem kell reggel háromféle tusfürdő, kétféle fogkrém közül választani, esetleg nincs otthon négyféle öblítő, melyekből mosáskor ki kell sakkozni, melyik illata passzol a kétféle mosószerhez. A választás lehetősége persze jó, de a napunk folyamán rengeteg olyan helyzetbe kerülünk, amikor dönteni kell, nemegyszer -például munkában – ezeknek a döntéseknek súlya van. Elég ha ezek nyomják a vállunkat. Ráadásul ha minden fogyasztási cikkből sok fajta van otthon, ez több darab tárgyat is jelent a polcon, szekrényben – vagyis takarításkor ennyivel többet kell elpakolni, letisztogatni.

Írjunk le mindent!

Vezessünk listákat, jegyezzünk le apróságokat is! Sokak – kiváltképp a háziasszonyok – esténként nehezen alszanak el, mert a rengeteg eldöntendő kérdéstől, megoldandó problémától zsong a fejük. Ha elalvás előtt ezeket a dolgokat leírjuk, agyunk úgy értelmezi, hogy amit lehetett, pillanatnyilag megtettük az adott problémával kapcsolatban ezért nem kattog rajta kényszeresen tovább. 

csaladiprogramok 1
Heti tervezőlap – Anya csomag

Mint minden nagy dolog az életben, az egyszerű életmód is kis lépésekkel kezdődik. Úgy tegyük meg ezeket, ahogy nekünk kényelmes, jóleső. Segítőtársnak pedig válasszunk egy jó határidőnaplót! A Lapraforgó teljesen személyre szabható, speciális pót- és kiegészítő lapjai pedig a fentieket mind könnyebbé teszik. A kompromisszummentes határidőnapló azért született meg, hogy az anyukák életét könnyebbé tegye, nagyobb rálátást adjon az életünkre. Segít beosztani az időnket, a konyhapénzt, a programjainkat, teendőinket – de még a relaxációhoz is találunk benne lehetőséget. Érdemes kipróbálni!

akvarellmatricacsomag0
Akvarell matricák

Indexkép: Chris Gonzalez

Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Facebook
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Ballagási ajándékötletek

Ballagási ajándékötletek diákoknak

Ha szeretnél valami igazán különlegeset és hasznosat ajándékozni ballagó családtagodnak, ismerősödnek, akkor olvasd el ballagási ajándékötleteinket. Amikor ajándékozásra kerül a sor, legyen szó születésnapról, karácsonyról,

5% kedvezmény
20% kedvezmény
Pörgess újra!
Majdnem…
1000 Ft kupon
Ingyenes szállítás
5% kedvezmény
Zsákbamacska
Pörgess a kedvezményért!

Szerencsésnek érzed magad? Itt az idő, hogy pörgess egy jót és - ha nyersz - azonnal beválthatod nyereményed. Készen állsz?

A játékban való részvétellel elfogadod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

.