9 módszer, hogy élvezetes legyen a gyereknek a házimunka

Ne büntetéssel vagy kényszerítéssel, inkább kreatívan érd el, hogy a gyerek boldogan vegye ki a részét a házimunkából!

Lássuk a 9 házimunka módszert!

  1. Dolgozzatok együtt! Legyen a takarítás csapatmunka! Tegyétek be a kedvenc zenéjét, énekeljetek, táncoljatok, és közben töröljétek a port. Ezzel a módszerrel a munkának is hamarabb a végére értek, sőt, mutatni is tudod neki, hogyan kell a feladatot elvégezni.
  2. Vegyétek videóra! Játsszátok el, hogy most éppen egy YouTube videót készítetek a takarításról, vagy egy seprűreklámot hoztok össze – bármit, amit a gyerek ismer és szeret nézni. Filmezd le valóban a gyereket a telefonoddal, és közben kommentáld, pont, ahogy az általuk olyan nagyra becsült youtuberek szokták.
  3. Zsákbamacska: Ha több gyerek van, húzzák ki kalapból, hogy aznap kinek mi lesz a feladata. Akár jégkrémes pálcikákat is lehet használni a sorsoláshoz. Így egy kis izgalom csempészhető az egyébként nem mindig változatos feladatok közé.
  4. Szerepjáték: Ha a konyhában segédkeznek a gyerekek, egyikük legyen a szakács, másikuk a kukta. Jó, ha ilyenkor a szakács valóban eldöntheti, mi legyen a vacsora, és ehhez milyen alapanyagok illetve munkafolyamatok szükségesek. A mosógép ki és bepakolását végezhetitek robot módjára.
  5. Zene: A zene és a tánc nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is élvezetesebbé teszi a házimunkával töltött időt. Legyen szó főzésről, teregetésről vagy mosogatásról, énekelve és táncolva sokkal gyorsabban halad a munka – különösen, ha többen vagytok.
  6. Egyre nehezebb kihívások: A gyerekek gyakran azért unják a házimunkát, mert semmi újat nem találnak benne. Ha azt látod, hogy a gyermek bizonyos feladatokat már könnyen elvégez, nyugodtan bízd meg nehezebb munkával. Ha már ügyesen szórja a magokat a kertben, akkor ő is áshatja fel a földet, vagy ha a felügyeleteddel kitisztította a hörcsög ketrecét, a következő lépés az, hogy próbálja meg egyedül. Az egyre nehezebb kihívások legyőzése bármilyen jutalmazásnál erősebb motivációt jelent.
  7. Változatosság: Hagyd, hogy néha megtervezze és elkészítse a vacsorát, de csak azzal a feltétellel, hogy egy hónap alatt nem főzheti kétszer ugyanazt, vagy kérd meg a testvéreket, hogy egymás szobáját tegyék rendbe. A lényeg, hogy ne lustuljanak bele a rutinba, hanem mindig találjanak új felfedeznivalót munka közben.
  8. Érezze, hogy fontos! Tudatosítsd a gyermekben, hogy a segítsége nélkülözhetetlen a háztartás szempontjából, és ismételd el rendszeresen, milyen nagyra értékeled a munkáját. Érezze, hogy minden alkalommal, amikor segít, valami jelentős dolgot visz véghez.
  9. Autonómia: Ne irányítsd minden mozdulatát, inkább adj neki önállóságot. Ahelyett, hogy utasítanád, hogy etesse meg a kutyát, fogalmazz inkább így: „Már öt óra, Buksi lassan megéhezik.” Így a gyerek is nagyobb örömmel végzi el a feladatot, mivel úgy érzi, szabad akaratából teszi meg.
Házimunka gyermek mosogatás

Mindenkinek könnyebb a dolga, ha el van osztva a házimunka a családtagok között, és ezt jól látható helyen jelölitek is: így mindenki tudja előre, mikor mennyi dolga lesz, kiszámíthatóan láthatjátok előre a heti szabadidőtöket és feladataitokat. Használjatok Otthoni feladat táblát – így kevesebb az esély a vitára arról, hogy kinek, mikor, mi a feladata, ha már a hét elején igazságosan felosztjátok egymás között 🙂


Kercsó Dorottya

Forrás: parents.com

Képek:
Sarah J / pexels.com
laterjay / pixabay.com


     
Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Évervező naptár letölthető nyomtatható

Évtervező naptár 2022

Letölthető évtervező naptár 2022 ingyen! Fontosak számodra a tervezhető hetek és hónapok? Kampányokat tervezel? Ebben az évtervező naptárban minden fontos dátumot egy helyen fel tudsz

nőies csajos és tartós füzet

Nőies és tartós füzetek

Ha egy igazán tartós füzetre vágysz,  a műanyag borítóinkat és fém korongjainkat Neked találták ki!  Egy vastag, tartós műanyag elő- és hátlap szett A4-es füzethez,

hó vége hó eleje kép

Hó vége, vagy hó eleje?

“Nagyon tetszik a napló, de én szeretem az új hónapokat új lapon kezdeni”. “Így, hogy folyamatos a naptár, nem tudom hova tegyem a hónap elválasztókat,

.

Búcsúajándékot elfogadsz?

Fontosak számodra a tervezhető hetek és hónapok? Kampányokat tervezel?

Azonnal tiéd lehet az ingyenes nyomtatható 2022-es évtervező naptár, töltsd le most! ⤵

.