9 módszer, hogy élvezetes legyen a gyereknek a házimunka

Ne büntetéssel vagy kényszerítéssel, inkább kreatívan érd el, hogy a gyerek boldogan vegye ki a részét a házimunkából!

Lássuk a 9 házimunka módszert!

  1. Dolgozzatok együtt! Legyen a takarítás csapatmunka! Tegyétek be a kedvenc zenéjét, énekeljetek, táncoljatok, és közben töröljétek a port. Ezzel a módszerrel a munkának is hamarabb a végére értek, sőt, mutatni is tudod neki, hogyan kell a feladatot elvégezni.
  2. Vegyétek videóra! Játsszátok el, hogy most éppen egy YouTube videót készítetek a takarításról, vagy egy seprűreklámot hoztok össze – bármit, amit a gyerek ismer és szeret nézni. Filmezd le valóban a gyereket a telefonoddal, és közben kommentáld, pont, ahogy az általuk olyan nagyra becsült youtuberek szokták.
  3. Zsákbamacska: Ha több gyerek van, húzzák ki kalapból, hogy aznap kinek mi lesz a feladata. Akár jégkrémes pálcikákat is lehet használni a sorsoláshoz. Így egy kis izgalom csempészhető az egyébként nem mindig változatos feladatok közé.
  4. Szerepjáték: Ha a konyhában segédkeznek a gyerekek, egyikük legyen a szakács, másikuk a kukta. Jó, ha ilyenkor a szakács valóban eldöntheti, mi legyen a vacsora, és ehhez milyen alapanyagok illetve munkafolyamatok szükségesek. A mosógép ki és bepakolását végezhetitek robot módjára.
  5. Zene: A zene és a tánc nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is élvezetesebbé teszi a házimunkával töltött időt. Legyen szó főzésről, teregetésről vagy mosogatásról, énekelve és táncolva sokkal gyorsabban halad a munka – különösen, ha többen vagytok.
  6. Egyre nehezebb kihívások: A gyerekek gyakran azért unják a házimunkát, mert semmi újat nem találnak benne. Ha azt látod, hogy a gyermek bizonyos feladatokat már könnyen elvégez, nyugodtan bízd meg nehezebb munkával. Ha már ügyesen szórja a magokat a kertben, akkor ő is áshatja fel a földet, vagy ha a felügyeleteddel kitisztította a hörcsög ketrecét, a következő lépés az, hogy próbálja meg egyedül. Az egyre nehezebb kihívások legyőzése bármilyen jutalmazásnál erősebb motivációt jelent.
  7. Változatosság: Hagyd, hogy néha megtervezze és elkészítse a vacsorát, de csak azzal a feltétellel, hogy egy hónap alatt nem főzheti kétszer ugyanazt, vagy kérd meg a testvéreket, hogy egymás szobáját tegyék rendbe. A lényeg, hogy ne lustuljanak bele a rutinba, hanem mindig találjanak új felfedeznivalót munka közben.
  8. Érezze, hogy fontos! Tudatosítsd a gyermekben, hogy a segítsége nélkülözhetetlen a háztartás szempontjából, és ismételd el rendszeresen, milyen nagyra értékeled a munkáját. Érezze, hogy minden alkalommal, amikor segít, valami jelentős dolgot visz véghez.
  9. Autonómia: Ne irányítsd minden mozdulatát, inkább adj neki önállóságot. Ahelyett, hogy utasítanád, hogy etesse meg a kutyát, fogalmazz inkább így: „Már öt óra, Buksi lassan megéhezik.” Így a gyerek is nagyobb örömmel végzi el a feladatot, mivel úgy érzi, szabad akaratából teszi meg.
Házimunka gyermek mosogatás
9 módszer, hogy élvezetes legyen a gyereknek a házimunka 5

Mindenkinek könnyebb a dolga, ha el van osztva a házimunka a családtagok között, és ezt jól látható helyen jelölitek is: így mindenki tudja előre, mikor mennyi dolga lesz, kiszámíthatóan láthatjátok előre a heti szabadidőtöket és feladataitokat. Használjatok Otthoni feladat táblát – így kevesebb az esély a vitára arról, hogy kinek, mikor, mi a feladata, ha már a hét elején igazságosan felosztjátok egymás között 🙂


Kercsó Dorottya

Forrás: parents.com

Képek:
Sarah J / pexels.com
laterjay / pixabay.com


Tetszett?
Oszd meg ezt a cikket barátaiddal!
Facebook
Pinterest

Tartalomjegyzék

Termékek, amelyek érdekelhetnek:

Neked ajánljuk

Inspiráló bejegyzéseink

Ballagási ajándékötletek

Ballagási ajándékötletek diákoknak

Ha szeretnél valami igazán különlegeset és hasznosat ajándékozni ballagó családtagodnak, ismerősödnek, akkor olvasd el ballagási ajándékötleteinket. Amikor ajándékozásra kerül a sor, legyen szó születésnapról, karácsonyról,

5% kedvezmény
20% kedvezmény
Pörgess újra!
Majdnem…
1000 Ft kupon
Ingyenes szállítás
5% kedvezmény
Zsákbamacska
Pörgess a kedvezményért!

Szerencsésnek érzed magad? Itt az idő, hogy pörgess egy jót és - ha nyersz - azonnal beválthatod nyereményed. Készen állsz?

A játékban való részvétellel elfogadod az adatvédelmi tájékoztatónkat.

.