Ezért kérünk mindenkit: maradjatok otthon!

Embert próbáló időszak elején vagyunk. Senkinek, vagy talán csak a legidősebb, háborús nemzedéknek van valami tapasztalata arról, milyen az élet akkor, ha nem mehetünk sehová. Szörnyű lesz, vagy talán sokaknak már most is szörnyű. De az, hogy meddig kell kibírni, csak rajtad múlik.

Vuhanban január 23-án hirdették ki a szigorú korlátozó intézkedéseket. Március 11-én bejelentették, hogy az ország túl van a nehezén, március 17-én pedig a járvány gócpontjának tartott városban mindössze egyetlen új fertőzöttet találtak. Ha minden ezek szerint alakul, két hét, és egyetlen koronavírusos beteg sem lesz az országban.

Mindez azért vonulhatott le néhány hét alatt, mert a lakosság komolyan vette a drákói előírásokat, és otthon maradt. Senki nem ment kocsmába, vendégségbe, kihaltak a játszóterek, bezártak a munkahelyek. Múlt hét végéről már olyan képek érkeztek Vuhanból, hogy igaz, maszkban, de a parkokban tai chiznak az emberek.


Karantén Európában

Ma már itthon is nagyjából mindenki hallott róla, mi vezetett a járvány robbanásszerű elterjedéséhez Olaszországban. Miután bezártak az iskolák, az emberek tengerpartokon, éttermekben, rendezvényeken ütötték agyon az időt. Végre volt idejük a rég nem látott barátoknak is találkozni. Az eredmény sokkoló: Európa legfertőzöttebb országa, naponta több száz halott, és még a boltba is csak hetente egyszer, hatósági engedély birtokában lehet lemenni.

Hasonló intézkedéseket hoztak már Európa több országában, változó eredménnyel. Beszámolók szerint a spanyolok még mindig nem veszik komolyan a kijárási tilalmat, és beszökdösnek a lezárt éttermek teraszára sörözni, de a csehek és az osztrákok fegyelmezetten viselik a bezártságot.

Nálunk egyelőre még nincs kijárási tilalom. Falus Ferenc volt tiszti főorvos a 24.hu-nak arról beszélt, hogy aki nagyon akar, az kutyát sétáltatni, futni, vagy a tömegközlekedést nem használva kirándulni egyelőre elmehet, de nagyon fontos, hogy ezt ne társaságban tegye, és kizárólag olyan helyeket látogasson, ahol rajta kívül szinte senki sincs. Ő személy szerint jó ötletnek tartja, hogy aki teheti, vidékre vonul rokonokhoz vagy a hétvégi házába, ha ez azt jelenti, hogy a kertben jó levegőn lehet, és nem találkozik ott sem senkivel.


De én fiatal vagyok, rám nem veszélyes!

A mai napig sokan ezzel áltatják magukat: ők fiatalok, egészségesek, rájuk nem veszélyes a vírus. Ez akár igaz is lehet. De a fiatal, egészséges szervezet is továbbadja a fertőzést. Része egy láncnak, aminek a végén ott van egy idős vagy beteg ember, aki belehal a betegségbe – pedig még sokáig élhetett volna. Fiatalok is kerülhetnek lélegeztetőgépre a kórházban – és valljuk be, ennél még a házi karantén is élvezhetőbb.

Ezért kérünk mi is benneteket, hogy ne menjetek tömegbe, szórakozni! Ne járjanak most össze az iskolaszünetben a gyerekeitek, ne ugorj át egy kávéra a szomszédba, ne most jusson eszedbe megvenni a tavaszi cipőt! Vásárolj több napra, hogy boltba se kelljen menned minden nap, de ne foszd ki a polcokat – gondolj másokra is, tíz liter olajra pedig nem biztos, hogy egyszerre szükséged lesz.

Ha most mindenki betartja, hogy nem szórakozik, nem barátnőzik, és csak a legszükségesebb ideig vásárol, a vírusnak nem lesz lehetősége tovább fertőzni senkit. Kibírunk egy nagyon kemény hónapot – és utána lassan vége lesz. De csak ha bevállaljuk. Ha nem, akkor ki tudja, mikor nyitnak ki újra az iskolák, hány ezer ember veszíti el a munkáját, mert a cégek tartalékai is végesek, és ki tudja, hány nagymama nem láthatja felnőni az unokáját.

Kérünk ezért, szorítsd össze a fogad, ökölbe a kezed, sírd ki magad a fürdőszobában – és maradj otthon!

Kép: Photocurry / pixabay

Vélemény, hozzászólás?